back to top

Ferie

Porady

Oscypki

atrakcje

na weekend

Sezon na oscypki, kiedy prawdziwe owcze sery

Sezon na oscypki zbliża się wielkimi krokami. Czy niebawem miłośnicy tego wyjątkowego podhalańskiego produktu, będą mogli smakować prawdziwych owczych serów?

  • Będąc na Podhalu warto spróbować oscypka, tradycyjnego polskiego sera, niepowtarzalnego górskiego przysmaku z górskich łąk.
  • Sezon na prawdziwe oscypki z owczego mleka trwa od wiosny do jesieni.
  • Tatrzańskie hale przykrywa jeszcze śnieg. Sezon pasterski znacząco się opóźnił, tradycyjnych oscypków może nie być na majówkę?

Oscypek, ser z Podhala.

Oscypek to twardy wędzony ser przygotowywany z mleka owczego, charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie dla Podhala. Oscypek to tradycyjny produkt tworzony przez baców. Ser ten ma status produktu regionalnego, prawnie chronionego przez Unię Europejską. Smak prawdziwego oscypka znacząco różni się od popularnych podhalańskich serów, dostępnych w wielu miejscach. Tradycyjne oscypki robione są z owczego mleka, wczesno porannie dojonego. Warto wiedzieć, że o samym smaku oscypka decyduje nie tylko samo owcze mleko. Ważną rolę stanowi tutaj również rodzaj pożywienia jakim żywi się stado, jak i warunki w jakich ser poddaje się wędzeniu. Na Podhalu w bacowskich szałasach proces wytwarzania oscypków od stuleci pozostaje taki sam.

Zainteresowanie oryginalnym owczym oscypkiem w okresie letnim, jest na tyle duże, że niektóre bacówki na Podhalu prowadzą zapisy. Na odbiór oryginalnego podhalańskiego sera zdarza się czekać nawet kilka dni. Oryginalne oscypki to sery w kształcie dwustronnego stożka, produkowane z minimum 60 procent mleka owcy rasy polskiej górskiej i 40 procent mleka krowiego rasy czerwonej. Mierzą one 17-23 centymetrów i ważą od 600 do 800 gramów.

Kiedy prawdziwe oscypki?

Prawdziwe oscypki w podhalańskich bacówkach dostępne są już na początku maja. W tym roku ze względu na przedłużającą się zimę i zimno, opóźnił się wypas owiec. Na pierwsze oscypki ich miłośnicy będą musieli jeszcze poczekać, oscypków może zabraknąć na majówkę. Warto wiedzieć, że sezon produkcyjny prawdziwych oscypków trwa od maja do września. Jeszcze w październiku można trafić na prawdziwy owczy ser, ale nie będzie to łatwym zadaniem. Już od listopada wszystkie kryjące się pod nazwą oscypek” wyroby serowe, nie mają zbyt wiele wspólnego z tym słynnym, góralskim regionalnym produktem.

Polski oscypek, europejskim przysmakiem.

Dzisiaj oscypek jest przysmakiem, który zagościł na europejskich stołach. Dla smakoszy tego wyjątkowego sera na Podhalu powstał Szlak Oscypka. Jest to szlak, na którym znajdują się , prawdziwe bacówki, prowadzone przez rodowitych górali. W miejscach tych oscypki wyrabiane są w tradycyjny sposób a receptura przekazywana jest tutaj z dziada pra dziada. Bacówki trudno odwiedzić podczas jednej podróży. Owe punty nie muszą być celem samym w sobie, a idealnym przystankiem podczas wyprawy w góry czy spaceru. Do większości bacówek nie da się dojechać samochodem. Na trasie szlaku znajdują się drewniane drogowskazy z symbolem szałasu i, oczywiście, sera, które doprowadzą Was do celu. Idealną bazą wypadową do bacówki może być Zakopane lub każde inne miejsce pod polskimi Tatrami.

Najnowsze na portalu
Polecamy
Najnowsze na portaluZOBACZ
Polecamy