9,5 C
Zakopane

Wakacje

Oscypki

Porady

atrakcje

na weekend

"Z daleka od ludzkiego zgiełku i mrowiska wstaje wiosna, dusząca od światła i żaru; i z głębi leśnej wody nagle kształt wytryska, podobny do...

Sezon na oscypki, kiedy prawdziwe owcze sery

- POLECAMY -

Sezon na oscypki, kiedy prawdziwe owcze sery

Dobra wiadomość dla miłośników prawdziwych owczych serów. Wielkimi krokami zbliża się sezon na prawdziwego oscypka. Oscypek to twardy wędzony ser przygotowywany z mleka owczego, charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie dla Podhala. Ser ten ma status produktu regionalnego, prawnie chronionego przez Unię Europejską.

Co roku już z początkiem maja w podhalańskich bacówkach można już zakupić pierwsze prawdziwe oscypki. Warto wiedzieć, że sezon produkcyjny prawdziwych oscypków trwa od maja do września. Jeszcze w październiku można trafić na prawdziwy owczy ser, ale nie będzie to łatwym zadaniem. Już od listopada wszystkie kryjące się pod nazwą oscypek” wyroby serowe, nie mają zbyt wiele wspólnego z tym słynnym, góralskim produktem regionalnym.

Zainteresowanie oryginalnym owczym oscypkiem w okresie letnim, jest na tyle duże, że niektóre bacówki na Podhalu prowadzą zapisy. Na odbiór oryginalnego podhalańskiego sera zdarza się czekać nawet kilka dni. Oryginalne oscypki to sery w kształcie dwustronnego stożka, produkowane z minimum 60 procent mleka owcy rasy polskiej górskiej i 40 procent mleka krowiego rasy czerwonej. Mierzą one 17-23 centymetrów i ważą od 600 do 800 gramów.

Warto wiedzieć, że o samym smaku oscypka decyduje nie tylko samo owcze mleko. Ważną rolę stanowi tutaj również rodzaj pożywienia jakim żywi się stado, jak i warunki w jakich ser poddaje się wędzeniu. Na Podhalu w bacowskich szałasach proces wytwarzania oscypków od stuleci pozostaje taki sam.

Dzisiaj oscypek jest przysmakiem, który zagościł na europejskich stołach. Dla smakoszy tego wyjątkowego sera na Podhalu powstał Szlak Oscypka. Jest to szlak, na którym znajdują się , prawdziwe bacówki, prowadzone przez rodowitych górali. W miejscach tych oscypki wyrabiane są w tradycyjny sposób a receptura przekazywana jest tutaj z dziada pra dziada. Bacówki trudno odwiedzić podczas jednej podróży. Owe punty nie muszą być celem samym w sobie, a idealnym przystankiem podczas wyprawy w góry czy spaceru. Do większości bacówek nie da się dojechać samochodem. Na trasie szlaku znajdują się drewniane drogowskazy z symbolem szałasu i, oczywiście, sera, które doprowadzą Was do celu. Idealną bazą wypadową do bacówki może być Zakopane lub każde inne miejsce pod polskimi Tatrami.

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnowsze na portalu
Polecamy

Najnowsze na portaluZOBACZ
Polecamy

Apartament Przy Rondzie Kuźnice

Luksusowy apartament w Zakopanem przy ulicy Bulwary Słowackiego 20a...

Góral spod Tatr – Bartłomiej Obrochta

Bartłomiej Obrochta zwany „Bartusiem” był zakopiańskim góralem. Urodził się...

Wystawa „Święci nie przemijają”

W setną rocznicę urodzin św. Jana Pawła II, zapraszamy...

Jan Sztaudynger produktywny polski poeta

Jan Izydor Sztaudynger urodził się w 1904 roku w...

Wacław Geiger z muzyką za pan brat

Wacław Geiger urodził się w 1907 roku w Krakowie....