6,1 C
Zakopane

Sylwester

Oscypki

Porady

atrakcje

na weekend

Sezon na oscypki, kiedy prawdziwe owcze sery

- POLECAMY -
Sylwester 2020/2021

Sezon na oscypki, kiedy prawdziwe owcze sery

Dobra wiadomość dla miłośników prawdziwych owczych serów. Wielkimi krokami zbliża się sezon na prawdziwego oscypka. Oscypek to twardy wędzony ser przygotowywany z mleka owczego, charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie dla Podhala. Ser ten ma status produktu regionalnego, prawnie chronionego przez Unię Europejską.

Co roku już z początkiem maja w podhalańskich bacówkach można już zakupić pierwsze prawdziwe oscypki. Warto wiedzieć, że sezon produkcyjny prawdziwych oscypków trwa od maja do września. Jeszcze w październiku można trafić na prawdziwy owczy ser, ale nie będzie to łatwym zadaniem. Już od listopada wszystkie kryjące się pod nazwą oscypek” wyroby serowe, nie mają zbyt wiele wspólnego z tym słynnym, góralskim produktem regionalnym.

Zainteresowanie oryginalnym owczym oscypkiem w okresie letnim, jest na tyle duże, że niektóre bacówki na Podhalu prowadzą zapisy. Na odbiór oryginalnego podhalańskiego sera zdarza się czekać nawet kilka dni. Oryginalne oscypki to sery w kształcie dwustronnego stożka, produkowane z minimum 60 procent mleka owcy rasy polskiej górskiej i 40 procent mleka krowiego rasy czerwonej. Mierzą one 17-23 centymetrów i ważą od 600 do 800 gramów.

Warto wiedzieć, że o samym smaku oscypka decyduje nie tylko samo owcze mleko. Ważną rolę stanowi tutaj również rodzaj pożywienia jakim żywi się stado, jak i warunki w jakich ser poddaje się wędzeniu. Na Podhalu w bacowskich szałasach proces wytwarzania oscypków od stuleci pozostaje taki sam.

Dzisiaj oscypek jest przysmakiem, który zagościł na europejskich stołach. Dla smakoszy tego wyjątkowego sera na Podhalu powstał Szlak Oscypka. Jest to szlak, na którym znajdują się , prawdziwe bacówki, prowadzone przez rodowitych górali. W miejscach tych oscypki wyrabiane są w tradycyjny sposób a receptura przekazywana jest tutaj z dziada pra dziada. Bacówki trudno odwiedzić podczas jednej podróży. Owe punty nie muszą być celem samym w sobie, a idealnym przystankiem podczas wyprawy w góry czy spaceru. Do większości bacówek nie da się dojechać samochodem. Na trasie szlaku znajdują się drewniane drogowskazy z symbolem szałasu i, oczywiście, sera, które doprowadzą Was do celu. Idealną bazą wypadową do bacówki może być Zakopane lub każde inne miejsce pod polskimi Tatrami.

Najnowsze na portalu
Polecamy

Najnowsze na portaluZOBACZ
Polecamy

Kasprowy Wierch pogoda godzinowa na dziś, długoterminowa

Kasprowy Wierch - szczegółowa pogoda godzinowa, aktualizowana kilka razy...

Zakopane w 102 Rocznicę Odzyskania Niepodległości przez Polskę

Już niebawem wszyscy Polacy będą obchodzić wielkie święto narodowe....

Dzień Wszystkich Świętych: msze na cmentarzu, akcja „Znicz” w Zakopanem

Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny to ważne dla katolików...

Cykl rodzinnych warsztatów w zakopiańskim Kinie Miejsce

Serdecznie zapraszamy rodziny z dziećmi na cykl warsztatów pt....

Spotkanie z cyklu „Czarne na białym” w Willi Kmicic

W imieniu wydawnictwa Czarne, Muzeum Tatrzańskiego i Fundacji „Zakopiańczycy....