7.3 C
Zakopane
środa, Wrzesień 18, 2019
  • Wiadomości
More

    Szlakiem Polskich Skarbów Kulinarnych – prezentacja kuchni Podhala

    Zakopane Imprezy Kulturalne Szlakiem Polskich Skarbów Kulinarnych - prezentacja kuchni Podhala

    Firma MAKRO Polska została partnerem 51. edycji Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Ziem Górskich, który potrwa do 24 sierpnia w Zakopanem. W ramach festiwalu sieć hurtowni wraz z czołowymi szefami kuchni z Podhala promować będzie szlak kulinarny. Akcja ma na celu zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnego bogactwa naszego kraju.

    Każdy uczestnik festiwalu, który zdecyduje się przejść Zakopiański szlak Polskich Skarbów Kulinarnych będzie miał niepowtarzalną okazję by spróbować historycznych dań w nowocześniej interpretacji, między innymi: bigosu z dziczyzny, kurcząt na sposób kuropatw, pasty Liptauer czy szarlotki z jabłek i gruszek. Będzie przepysznie!

    Szlakiem Polskich Skarbów Kulinarnych
    „Szlakiem Polskich Skarbów Kulinarnych” – prezentacja kuchni Podhala

    Program Szlakiem Polskich Skarbów Kulinarnych

    Do programu Polskie Skarby Kulinarne szlak kulinarny w Zakopanem, MAKRO Polska zaprosiło 8 czołowych szefów kuchni z Podhala. Odświeżeniem tradycyjnych podhalańskich receptur zajęli się wiodący szefowie:

    • Jan Filipczyk z Restauracji Krajobrazowej w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu
    • Mateusz Bafia z Restauracji STRH Bistro Art Cafe w Zakopanem
    • Sławomir Saguła z Restauracji Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka
    • Roman Gerasik z Restauracji Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej
    • Jan Antoł z Restauracji TaTRadycja w Bukowinie Tatrzańskiej
    • Sławomir Kardas z Restauracji Bubuja w Zakopanem
    • Michał Cichemski z Restauracji Dworzec w Zakopanem
    • Damian Taras z Restauracji Mała Szwajcaria w Zakopanem

    Szlakiem Polskich Skarbów Kulinarnych
    „Szlakiem Polskich Skarbów Kulinarnych” – prezentacja kuchni Podhala, mapka

    W ramach Festiwalu Folkloru Ziem Górskich już dzisiaj, w sobotę 17 sierpnia na scenie plenerowej, podczas prezentacji tradycyjnego wesela góralskiego w wykonaniu Zespołu im. Klimka Bachledy, Mateusz Bafia, szef kuchni Restauracji STRH Bistro Art Cafe oraz Damian Taras, szef kuchni Restauracji Mała Szwajcaria poprowadzą pokaz kulinarny z daniami kuchni podhalańskiej w roli głównej. Przygotują dla uczestników degustacyjne kanapki z łososiem jurajskim oraz pastą Liptauer Garnier. Prezentacja rozpocznie się o godz. 17:00 na scenie plenerowej w wiosce festiwalowej na Dolnej Równi Krupowej, a na poczęstunek zapraszamy około godz. 18:30.

    Serdecznie zapraszamy!

    Dodaj komentarz

    Najnowsze, ostatnio czytane

    "Pępek Świata" Zakopiańskie Prezentacje Artystyczne

    „Pępek Świata”, czyli Zakopiańskie Prezentacje Artystyczne

    Zapraszamy do udziały w 9. edycji Zakopiańskich Prezentacji Artystycznych "Pępek Świata". Tym razem w Teatrze Witkacego w Zakopanem tematem przewodnim będzie istota melancholii i depresja. Tegoroczny program zakłada spotkanie różnorodnych form i gatunków artystycznych....
    Mała książka - Wielki Człowiek

    Kampania Mała Książka Wielki Człowiek

    Serdecznie zapraszamy do bibliotek na Podhalu, w których to ruszyła kampania Mała Książka - Wielki Człowiek. W związku z tą akcją, każdy przedszkolak, który z rodzicem odwiedzi bibliotekę otrzyma w prezencie niezwykłą książkę "Pierwsze...

    Najnowsze

    X