7,4 C
Zakopane

Wakacje

Oscypki

Porady

atrakcje

na weekend

"Z daleka od ludzkiego zgiełku i mrowiska wstaje wiosna, dusząca od światła i żaru; i z głębi leśnej wody nagle kształt wytryska, podobny do...

Szlakiem Polskich Skarbów Kulinarnych – prezentacja kuchni Podhala

- POLECAMY -

Szlakiem Polskich Skarbów Kulinarnych – prezentacja kuchni Podhala

Firma MAKRO Polska została partnerem 51. edycji Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Ziem Górskich, który potrwa do 24 sierpnia w Zakopanem. W ramach festiwalu sieć hurtowni wraz z czołowymi szefami kuchni z Podhala promować będzie szlak kulinarny. Akcja ma na celu zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnego bogactwa naszego kraju.

Każdy uczestnik festiwalu, który zdecyduje się przejść Zakopiański szlak Polskich Skarbów Kulinarnych będzie miał niepowtarzalną okazję by spróbować historycznych dań w nowocześniej interpretacji, między innymi: bigosu z dziczyzny, kurcząt na sposób kuropatw, pasty Liptauer czy szarlotki z jabłek i gruszek. Będzie przepysznie!

Szlakiem Polskich Skarbów Kulinarnych
„Szlakiem Polskich Skarbów Kulinarnych” – prezentacja kuchni Podhala

Program Szlakiem Polskich Skarbów Kulinarnych

Do programu Polskie Skarby Kulinarne szlak kulinarny w Zakopanem, MAKRO Polska zaprosiło 8 czołowych szefów kuchni z Podhala. Odświeżeniem tradycyjnych podhalańskich receptur zajęli się wiodący szefowie:

  • Jan Filipczyk z Restauracji Krajobrazowej w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu
  • Mateusz Bafia z Restauracji STRH Bistro Art Cafe w Zakopanem
  • Sławomir Saguła z Restauracji Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka
  • Roman Gerasik z Restauracji Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej
  • Jan Antoł z Restauracji TaTRadycja w Bukowinie Tatrzańskiej
  • Sławomir Kardas z Restauracji Bubuja w Zakopanem
  • Michał Cichemski z Restauracji Dworzec w Zakopanem
  • Damian Taras z Restauracji Mała Szwajcaria w Zakopanem

Szlakiem Polskich Skarbów Kulinarnych
„Szlakiem Polskich Skarbów Kulinarnych” – prezentacja kuchni Podhala, mapka

W ramach Festiwalu Folkloru Ziem Górskich już dzisiaj, w sobotę 17 sierpnia na scenie plenerowej, podczas prezentacji tradycyjnego wesela góralskiego w wykonaniu Zespołu im. Klimka Bachledy, Mateusz Bafia, szef kuchni Restauracji STRH Bistro Art Cafe oraz Damian Taras, szef kuchni Restauracji Mała Szwajcaria poprowadzą pokaz kulinarny z daniami kuchni podhalańskiej w roli głównej. Przygotują dla uczestników degustacyjne kanapki z łososiem jurajskim oraz pastą Liptauer Garnier. Prezentacja rozpocznie się o godz. 17:00 na scenie plenerowej w wiosce festiwalowej na Dolnej Równi Krupowej, a na poczęstunek zapraszamy około godz. 18:30.

Serdecznie zapraszamy!

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnowsze na portalu
Polecamy

Najnowsze na portaluZOBACZ
Polecamy

Teatr VIS A VIS – Zakopiańskie Lato Teatralne – Letni Teatr w Muszli Koncertowej

Mamy dla Was niecodzienną wakacyjną propozycję kulturalną, artystyczną, rozrywkową...

O gazdach co ślimaka zjedli

W Białym Dunajcu spotkali się dwaj gazdowie, którzy szli...

77. Tour de Pologne: Bukowina Tatrzańska – Zakopane

Okres wakacji na Podhalu to czas sportowych emocji. Przed...

O biednej Kasi co wyszła za księcia

W Chochołowie żył chłop Szymon był wdowcem, sam wychowywał...

Domek Siumno Chatka w Murzasichlu

Regionalny domek Siumno Chatka w Murzasichlu zaprasza na wypoczynek...
X