„Powiadają ze nie leje na Podhalu, a oscypki lecą z nieba tak jak dysc…” (tekst: Zbóje „Zakopianka”). Muzeum Oscypka w Zakopanem to idealne miejsce na sprawdzenie tej teorii. Jeżeli chcesz dowiedzieć się skąd pochodzi oscypek, zobaczyć na własne oczy jego produkcję lub sam spróbować swoich sił w wytwarzaniu tego góralskiego przysmaku zaplanuj na trasie swojej wycieczki odwiedzenie serowego skansenu.
Skąd przybyłeś oscypku?
Historia pokazuje, że oscypek pojawił się na Podhalu na przełomie XIV i XV wieku, kiedy to pasterskie plemiona Włochów przywędrowały na podkarpackie tereny z Siedmiogrodu (Transylwania). Tradycyjna receptura, która jest nie zmieniona do dziś, została zapisana w instruktażu państwa Ślemieńskiego na Żywiecczyźnie w 1748 roku. Dawniej oscypki używane były do rozliczeń pomiędzy gazdą i bacą oraz bacą i juhasami. Aktualnie ser ten jest smakołykiem goszczącym na wielu europejskich stołach. A od 14 lutego 2008r. chroniony jest przez prawo unijne, posiadając status Chronionej Nazwy Pochodzenia.
Podhalańskie „złoto” ma swoje muzeum
Muzeum Oscypka to świetna oferta dla osób, które chcą wziąć udział w aktywnych pokazach wyrobu tego podhalańskiego specjału. W czasie prezentacji dowiesz się między innymi: że prawdziwy oscypek ma w składzie nie więcej niż 40% mleka krowiego i co najmniej 60% mleka owczego, wyrabiany jest wyłącznie w czasie redyku, czyli od początku maja do października, poznasz tradycyjne sprzęty pasterskie, usłyszysz, co to jest „pucenie”, „oscypiorki” oraz wiele innych. Najważniejsze w muzeum jest jednak to, że będziesz mógł samodzielnie wytworzyć swój własny serek. Zgodnie z kolejnością według receptury skorzystasz z „sata”, „puciery”, „zaklagania”, „pucenia” oraz wędzenia. Jeżeli wszystkie te słowa lub większość są niezrozumiałe, najlepiej odwiedź sam Muzeum Oscypka na ulicy Jagiellońskiej 28 w Zakopanem i przekonaj się na własne oczy o czym mowa. Dotknij własnymi rękami podhalańskich tradycji i pochwal się zdobytymi umiejętnościami na spotkaniach z rodziną oraz znajomymi. Znajduje się tu również sklep, gdzie kupisz najlepsze oryginalne i certyfikowane sery, oscypki z bacówek.
Jak długo trwa pokaz wyrobu oscypka?
W muzeum spędzisz około 90 minut, więc później możesz zaplanować dzień na relaksie w zakopiańskim Aqua Parku, który znajduje się w pobliżu. Skorzystasz tam z licznych basenów termalnych, groty solnej oraz strefy saun. Jeżeli interesujesz się historią, to wyruszając na spacer kawałek dalej możesz odwiedzić Muzeum Walki i Męczeństwa – Katownia Podhala, znajdujące się w przyziemiu budynku Hotelu „Palace”, obecnie Ośrodka Sportowo-Rehabilitacyjno-Szkoleniowego Palace.
Godziny otwarcia
Od wtorku do piątku dwa razy dziennie: 12.00 i 16.00
sobota trzy razy dziennie: 12.00, 14.00 i 16.00
niedziela i poniedziałek – nieczynne (czynne w niedziele 10.11, Pokazy 3 x dziennie, jak w sobotę)
Ceny biletów
Bilet normalny 25 zł
Bilet ulgowy 20 zł – dzieci od lat 4, uczniowie, studenci do 26 roku życia
Bilet ulgowy 20 zł – seniorzy od lat 60
Wstęp darmowy – dzieci do lat 3
Zakup biletów możliwy wyłącznie ON-LINE – www.mt7.eu
W cenie udział w pokazie z udziałem publiczności, wyrób własnoręczny serka, degustacja sera.
Muzeum Oscypka Zakopane
ul. Jagiellońska 28, 34-500 Zakopane
Tel: 888 920 506